Je administratie opzetten

Een vlotte start gegarandeerd!

Een duidelijke administratie opzetten, hoort bij de start van iedere onderneming. Het is waarschijnlijk niet je favoriete bezigheid, maar wel onmisbaar voor het succes van je onderneming. Het bijhouden van administratie is niet alleen wettelijk verplicht, maar het geeft je ook een duidelijke kijk op hoe je onderneming ervoor staat. Wil je zelf aan de slag gaan, maar weet je niet waar te beginnen? Met onze tips lukt het zeker! Zo maak je het jezelf gemakkelijk en bespaar je een hele hoop tijd & geld.

Je administratie opzetten: start zo snel mogelijk!

Iedere onderneming heeft er baat bij om zijn administratie zo goed mogelijk bij te houden. Je kan als onderneming dan ook niet vroeg genoeg beginnen met het opzetten van je administratie. Met een goede administratie houd je bij wat er in je onderneming gebeurt en voorkom je een chaos aan papierwerk. Administratie stopt nooit en het is bovendien ook wettelijk verplicht dit goed bij te houden. Je kan dit zelf doen of met de hulp van een administratief medewerker. Bij Addmodum helpen we je graag verder. Met ons in-house experten team helpen we je door het bos de bomen te zien. Dit kan al vanaf twee uur per week en ook bij jou op kantoor.

start tijdig met administratie

Houd je administratie consistent bij

Een chaos aan papierwerk vermijden, begint bij een consistente aanpak. Werk je administratie op vast ingeplande momenten bij. Dit zal je een hoop tijd, geld en frustraties besparen. Elk type administratie heeft zijn eigen termijnen. Afhankelijk hiervan volg je je administratie wekelijks, maandelijks, per kwartaal of jaarlijks op.

 

Wekelijkse opvolging:

Denk hierbij aan je aan wekelijkse inkomende en uitgaande facturen, je creditnota’s en bestelbonnen… Door deze consistent iedere week bij te houden, verhoog je je cashflow. Iets dat iedere onderneming graag op orde houdt.

Maandelijkse opvolging:

Wie aan maandelijkse administratie denkt, denkt aan personeelsadministratie. Het stipt uitbetalen van de lonen en toekennen van extralegale voordelen vormt een belangrijk luik van de gehele administratie van je onderneming. Ook bij Addmodum hechten we hier veel waarde aan. Onze eigen administratief expert Karen is een echte HR & payroll specialist. Met al verscheidene jaren ervaring heeft personeelsadministratie voor haar geen geheimen meer.

Opvolging per kwartaal:

Het klinkt je waarschijnlijk wel bekend in de oren: einde van het kwartaal en dus tijd voor je btw-aangifte. Hoe beter je je wekelijkse- en maandelijkse kwartaalopvolging bijhoudt, hoe vlotter de btw-aangifte zal verlopen.

Jaarlijkse opvolging:

Op vlak van jaarlijkse opvolging hebben we voornamelijk over de prestaties van je werknemers en de daaraan gekoppelde bonussen. Dit hangt natuurlijk af van de aard van je onderneming. Indien je hier graag mee wil werken, is het belangrijk om je werknemers transparant mee te geven hoe ze deze bonus kunnen verdienen.

Zorg voor structuur in je administratie!

Wie structuur brengt in zijn administratie, zorgt voor structuur in de organisatie. Een gestructureerde, ordelijke en consistente aanpak zorgt voor een positieve impact op je hele organisatie. Om je administratie te structuren, bestaan al enkele handige tips. Je hoeft er je hoofd dus niet over te breken. Hoe beter je onderneming administratief georganiseerd is, hoe minder tijd je verliest. Schiet dus tijdig in actie en zorg voor een heldere structuur!

  → Werk gedisciplineerd op vaste momenten

  Een consistente aanpak van je administratie staat ongetwijfeld op plaats 1. Wie structuur zegt, zegt consistentie en wie consistentie zegt, zegt discipline.  Laat je administratie dus niet liggen en plan vaste werkmomenten in.

  → Houd je kosten goed bij

  Het is belangrijk om je uitgaven correct bij te houden. Gooi facturen dus zeker niet weg. Je hebt deze nodig voor je btw-aangifte die je per kwartaal moet doen.

  → Werk digitaal en automatiseer

  Je administratie digitaliseren is tegenwoordig geen moeilijkheid meer. Integendeel, het helpt je om je administratieve processen te automatiseren. In slechts enkele klikken houd je orde op zaken. Zo kan je het niet meer vergeten, elimineer je het risico om papieren kwijt te raken en voorkom je uitpuilende kasten.

  → Bewaar al je documenten op dezelfde plaats

  Niets is vervelender dan op zoek zijn naar die ene factuur, maar hem niet meer kunnen vinden… Daarom is het belangrijk om je documenten steeds op dezelfde plaats te bewaren. Creëer hierin je eigen systeem. Maak bijvoorbeeld mappen per categorie. Zo onthoud je best welke zaken je nog moet aanpakken en welke al afgerond zijn.

  → Sorteer je administratie

  De manier waarop je je administratie sorteert hangt van persoon tot persoon af. Kies een manier die best bij je past en waarmee je orde op zaken kan houden. Er zijn twee gekende manieren om dit te doen. Deze geven we graag met je mee.

   

   1. Deel je administratie op in categorieën. Scheid boekhoudkundige documenten van papieren voor je sociaal secretariaat en maak ook daar een opsplitsing. Gebruik aparte mapjes, bijvoorbeeld voor inkomende en uitgaande facturen.
   2. Sorteer je administratie per periode. Dat is een goede optie voor wie niet al te veel papierwerk heeft. Klasseer alles per (sub)categorie, zodat je het overzicht behoudt.

  Scheid je privé en zakelijke administratie

  Wees hier vanaf je start heel secuur in. Het zal je achteraf veel onduidelijkheden, tijd en rompslomp besparen. Het openen van een zakelijke rekening heeft dus wel degelijk nut en kent talrijke voordelen die je als onderneming niet kan laten liggen.

  • Zorgt voor een gestructureerd overzicht van je zakelijke kosten en uitgaven.
  • Toont transparantie van je onderneming.
  • Eenvoudig te koppelen aan vele online boekhoudpakketten.
  • Geeft een professionele uitstraling.
  • Geeft recht op een BTW-nummer, waarmee je in aanmerking komt voor verschillende aftrekposten.
  aan de slag met administratie

  En dan nu…. Aan de slag!

    Klinkt dit als muziek in de oren? Top! Dan kan je vanaf nu zelf aan de slag met het ordenen en bijhouden van je administratie. Toch nog niet overtuigd of lijkt dit helemaal niets voor jou? Dan kunnen wij je helpen! Ons team van Addmodum staat met vol enthousiasme klaar. Met 4 administratief experten houden we je administratie piekfijn op peil. Heb je vragen over het uitbesteden van je administratie of wil je graag weten hoe wij dit aanpakken? Contacteer ons dan gerust. Bel 03 375 60 30 of mail naar info@addmodum.be.

    Wij vertellen je er graag alles over! Ons team staat dagelijks KMO’s en zelfstandigen bij in het beheren van hun bedrijf.

    ×

    Hoe kunnen we jou ontzorgen?

    × Hoe kunnen we jou ontzorgen?