Wat is een factuur?

Alles wat je moet weten over het opstellen van een verkoopfactuur

Een verkoopfactuur is een document waarop een overzicht staat van de geleverde diensten of goederen door de verkoper en het bedrag dat de klant hiervoor moet betalen. Een verkoopfactuur wordt telkens door de verkoper zelf opgesteld.

 

Wat moet je vermelden op een factuur?

Wil je een factuur opstellen? Doe dit dan zo correct mogelijk. De Belastingdienst heeft namelijk bepaalde eisen waar een factuur aan moet voldoen. Om ervoor te zorgen dat je factuur geldig is, moet je volgende zaken verplicht vermelden:

 • Het woord ‘factuur’
 • De factuurdatum en het factuurnummer
 • Naam en het adres van jezelf en je klant
 • Je btw-nummer en het btw-bedrag
 • Je KVK-nummer
 • De datum van levering
 • Beschrijving van de geleverde goederen of verstrekte diensten
 • Het aantal geleverde goederen of verstrekte diensten

 

Is je factuurbedrag minder dan 100 euro inclusief btw? Dan mag je gebruikmaken van een ‘eenvoudige’ factuur. Hierbij moet je het volgende vermelden:

 • Datum van uitreiking
 • Je naam en adres
 • Beschrijving en hoeveelheid van de geleverde goederen of verstrekte diensten
 • Het totale btw-bedrag

 

Fout in je factuur?

Wanneer je een van bovenstaande gegevens vergeet te vermelden of foutief aangeeft, kan je een administratieve boete van de fiscus ontvangen.

 

Wanneer je voor de eerste keer een foute factuur uitstuurt, ontvang je geen financiële sanctie. Het gaat hierbij vaak over kleine fouten zoals een typefout in de naam van de ontvanger of een verkeerd bankrekeningnummer.

 

Factureer je een fout die een impact heeft op je belastingbedrag, dan betaal je 50 euro per foute factuur, met een maximum van 250 euro. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het factureren van een te laag bedrag, waardoor je te weinig belastingen betaalt. Hoe meer overtredingen je maakt, hoe hoger je boete zal worden. Wanneer de belastingcontroleur van de fiscus na een tweede controle opnieuw fouten opmerkt, loopt de boete een stuk hoger op. Het bedrag van een tweede inbreuk loopt van minimum 125 euro per factuur tot maximum van 1.250 euro. Vanaf een derde overtreding betaal je 250 euro per factuur, met een maximum van 5.000 euro.

 

Gebruik een duidelijke opmaak voor je factuur

Zorg ervoor dat de klant onmiddellijk ziet waar de factuur over gaat. Vermeldt daarom duidelijk je naam en logo, het te betalen bedrag en de geleverde goederen en/of diensten. Hoe duidelijker de opbouw van je factuur, hoe eenvoudiger de klant hiermee aan de slag kan.

 

Wanneer verstuur je een factuur?

De algemene regel is: verstuur je factuur zo snel mogelijk nadat je je goederen of diensten hebt geleverd. De uiterste datum om je factuur te versturen is de 15de dag van de maand volgend op de levering van je product of dienst. Vanaf de datum van ontvangst heeft je klant wettelijk 30 dagen de tijd om te betalen.

 

Inkoopfactuur versus verkoopfactuur

Een inkoop- en verkoopfactuur hebben praktisch dezelfde opmaak en zijn beiden wettelijk verplicht in je administratie. Houd deze documenten dus steeds goed bij.

Verkoopfactuur

Een verkoopfactuur is een factuur die je verstuurt wanneer je een product of dienst verkoopt aan een andere onderneming. Deze factuur omschrijft welke, wanneer en hoeveel artikelen of diensten je hebt verkocht met de bijhorende prijs. Daarnaast staat ook de betalingstermijn vermeldt waarbinnen de klant de factuur dient te betalen.

Inkoopfactuur

Een inkoopfactuur is een factuur die je ontvangt wanneer je goederen of diensten hebt aangekocht bij een andere onderneming. Deze factuur omschrijft welke, wanneer en hoeveel artikelen of diensten je hebt gekocht met de bijhorende prijs. Ook hierop staat een betalingstermijn vermeld die aangeeft binnen hoeveel dagen je de factuur betaald moet hebben.

 

Hulp nodig?

Hulp nodig bij het opstellen van je verkoopfacturen of het verwerken van je aankoopfacturen?  We helpen je er graag mee verder. Contacteer ons gerust. Dan plannen we samen in hoe we een antwoord kunnen bieden op jouw vragen.

×

Hoe kunnen we jou ontzorgen?

× Hoe kunnen we jou ontzorgen?